ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ
 ΣΥΛΛΟΓΗ
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ 
του Μάρκο Μαρτσέλο Λούπο
Αυτή είναι από εκείνες τις εισαγωγές που θα μπορούσαν να παραλειφθούν. Όταν πρόκειται για μια δουλειά που παρουσιάζει πλήρως σε χρονολογική σειρά την πεμπτουσία της λέξης Marvel (θαύμα, θαυμάζω, καταπλήσσομαι), τι άλλο να προσθέσει κανείς; Δεν χρειάζονται συστάσεις. Eδώ ο Σταν Λι ξεκίνησε να «χτίζει» το σύμπαν του, με αναφορά σε ορισμένες ιδέες της «Marvel πριν την Marvel» εποχής, αλλά ξεκινώντας ουσιαστικά από το μηδέν. Έβαλε μέσα όλα όσα σας έχω περιγράψει σε τρεις δεκαετίες άρθρων στις δικές μας εκδόσεις της Marvel: το κοινό σύμπαν, υπερήρωες με υπερπροβλήματα, επεισόδια τύπου σαπουνόπερας που εναλλάσσονται με σκηνές δράσης, δράμα και πάθος, ήρωες που χάνουν ακόμα κι όταν κερδίζουν, τον κόσμο της ειδησεογραφίας και των ηθών που εισχωρούν ανά πάσα στιγμή στην πλοκή, τη δράση σε πραγματικές πόλεις αντί για φανταστικές μητροπόλεις, τα «credits» που παρουσιάζουν εκτενώς τους συγγραφείς, τα crossover μεταξύ διαφορετικών χαρακτήρων και διαφορετικών ιστοριών. 
Κι ας μην ξεχνάμε την εικονογράφηση. Τον Τζακ Κίρμπι και τον Στιβ Ντίτκο αρχικά, κι ύστερα τον Μπιλ Έβερετ, τον Τζιν Κόλαν, τον Τζον Ρόμιτα, τη Μαρί Σέβεριν και τον Τζιμ Στεράνκο. Απεικόνισαν έναν κόσμο από το μηδέν, σπάζοντας τόσο ριζικά το καλούπι των κόμικ του παρελθόντος, που, σε λίγα χρόνια, η Marvel κατέκτησε στις ΗΠΑ μια εμπορική πρωτιά που, ουσιαστικά, δεν έχασε ποτέ: με μια οπτική γλώσσα, το Marvel style, που έγραψε Ιστορία. 
Διαβάστε αυτές τις ιστορίες με ευλάβεια, αν σας είναι καινούργιες. Ξαναδιαβάστε τες με αγάπη αν δεν είναι η πρώτη φορά. Υπάρχει μια δόση αθωότητας, που όμως αφήνει να φανεί η πολυπλοκότητα και το μεγαλείο που θα αγγίξει η Marvel. 
Θα χρειαστούν λίγα τεύχη ώστε ο κόσμος του Σπάιντερμαν να αποκαλυφθεί μέσα στην ανησυχία του, εκείνος των Φαντάστικ Φορ να εξερευνήσει τα θαύματα της πιο τολμηρής επιστημονικής φαντασίας, κι εκείνος του Θορ να μας ταξιδέψει σε ένα σύγχρονο έπος. Για να μην μιλήσουμε για τους Αβέντσερς, τον Κάπτεν Αμέρικα και τον Ντέαρντεβιλ. Η πρόζα του Σταν Λι έχει κάτι το μοναδικό. Δεν βρίσκεται ακόμη στο απόγειό της αλλά περιέχει τόσο καινοτόμες κι επαναστατικές ιδέες που κόβουν την ανάσα και δημιουργούν σχολή. Το να γράφεις για έναν έφηβο υπερήρωα, έναν θεό που ως άνθρωπος περπατά με μπαστούνι, μια ομάδα ηρώων που είναι οικογένεια και δεν έχουν μυστική ταυτότητα, έναν τυφλό και κάπως καυχησιάρη ήρωα… Κάθε συλλογή βάζει τον πήχη ψηλά και ανοίγει νέους δρόμους. 
Μας ταξιδεύει σε ένα σύμπαν υπερανθρώπων, όπου κεντρικός άξονας είναι η «ανθρωπιά», όπου οι ευαισθησίες και οι αμφιβολίες συμβιώνουν με την επική διάσταση των μαχών στις οποίες παίζεται η ζωή τους, η σωτηρία του κόσμου, η ασφάλεια των αθώων. Αυτή είναι η σύνοψη της εποχής Marvel των κόμικ που ξεκινά στις σελίδες των τευχών που θα ανακαλύπτετε κάθε εβδομάδα στα περίπτερα. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι σε έναν κόσμο που, από σήμερα, δεν θα ανήκει μόνο στους υπερήρωες αλλά και σε εσάς τους αναγνώστες.
ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ MARVEL 
του Νικηφόρου Σκούμα
Στο σύμπαν της Marvel δεσπόζουν ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς και αγαπημένους ήρωες όλων των εποχών. Υπερήρωες που λατρεύτηκαν παγκοσμίως όπως ο Σπάιντερμαν, ο Θορ, o Άιρον Μαν, o Γούλβεριν και ο Χαλκ επιστρέφουν στην ιστορικότερη σειρά κόμικ που έγινε ποτέ. 
Κάθε συγγραφέας ονειρεύεται να δημιουργήσει το απόλυτο λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό έπος, κι όμως, αυτό ήδη υπάρχει και αριθμεί 55 χρόνια βίου: από το θρυλικό Φαντάστικ Φορ 1 στους Αβέντσερς, και από τον Σπάιντερμαν στον Ντόκτορ Στρέιντζ και στον Σίλβερ Σέρφερ. Μέσα από σελίδες γεμάτες ιστορίες συναρπαστικές και δραματικές, διασκεδαστικές και τραγικές, βιώνουμε συγκλονιστικές νίκες, αλλά και ήττες καθοριστικές στην διαμόρφωση των ηρώων έτσι όπως τους αγαπήσαμε. Οι περιπέτειες αυτών των υπερανθρώπων όμως δεν ανήκουν μόνο στο παρελθόν. Αντανακλούν και τη σύγχρονη πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας τις υπερδυνάμεις ως μεταφορά. 
Όλα άρχισαν με τον Σπάιντερμαν και τον Χαλκ, τους Τέσσερις Φανταστικούς, τον μυθικό Θορ, τους μοναδικούς Αβέντσερς και τον Άιρον Μαν, τον απίστευτο Ντέαρντέβιλ και τους Εξ-Μεν, τον Ντόκτορ Στρέιντζ και τον ιδιαίτερο ΑντΜαν, ήρωες με τους οποίους μπορούμε να ταυτιστούμε σήμερα όπως ταυτίζονταν οι αναγνώστες όταν πρωτοκυκλοφόρισαν οι ιστορίες τους. Διαβάζοντας τις περιπέτειες των αγαπημένων μας υπερηρώων δεν αντικρίζουμε φαντασιακές ιστορίες αλλά εξαιρετικά δραματοποιημένες εκδοχές της δικής μας πραγματικότητας. Στοιχειωμένοι από τους πιο συνήθεις φόβους και παρακινούμενοι από τις πιο έντιμες ελπίδες οι ήρωές μας γίνονται αληθινοί.. 
Aπό τα βάσανα του νεαρού Πίτερ Πάρκερ, τον ιδεαλισμό του Θορ, στο αιώνιο ερώτημα μπορεί ο Χαλκ να χαλιναγωγήσει την δύναμή του ή θα κυριευτεί από αυτήν; 
Σήμερα, αυτό το επικό έργο επιστρέφει στα Ελληνικά με τη νέα συλλογή κόμικ Κλασικοί Υπερήρωες Το παρόν έργο είναι απαραίτητο σε όποιον μεγάλωσε διαβάζοντας κόμικ της Marvel ή απολαμβάνοντας τους ήρωές της στην μικρή και στην μεγάλη οθόνη, καθώς και για όλους τους νεότερους που θέλουν να μυηθούν στον υπέροχο κόσμο των υπερηρώων. 
Δεν υπάρχει καλύτερο σημείο εκκίνησης από την συλλογή Κλασικοί Υπερήρωες. Ένα έργο κόμικ που μετουσιώθηκε σε pop art και μέσα από το σινεμά σε παγκόσμιο πολιτισμικό σύμβολο.